Sledite nam na Facebooku

Akcije

Nedavni članki

10 NASVETOV KAKO VAŠ AVTOMOBIL PRIPRAVITI NA ZIMO

10 NASVETOV KAKO VAŠ AVTOMOBIL PRIPRAVITI NA ZIMO

Vremenska napoved nam v prihodnjih dneh obljublja snežne razmere, zato je nujno, da tem razmeram prilagodimo tudi svoj avtomobil. Ste že zamenjali zimske pnevmatike, kot nam to nalaga zakon? Mogoče v prtljažnik dodali snežne verige? Ja? Super, vendar s tem niste še povsem pripravljeni na to, kar nas lahko doleti na cesti, zato vam ponujamo 10 nasvetov, kako vaš avtombil pripravite na zimo.

1.  Preverite pnevmatike na vašem vozilu

Z ustreznim merilom preverite, koliko profila še imate na vaših pnevmatikah, zakon nalaga, da mora biti na zimskih pnevmatikah 3mm, v letnem času pa morajo imeti pnevmatike vsaj 1,6mm profila. Priporočljivo je, da letne pnevmatike, zamenjate z zimskimi, ko temperature padejo pod 7 stopinj, saj takrat letne pnevmatike otrdijo in nimajo več najboljšega oprijema. Nikar pa ne pozabite preveriti še zračnega tlaku v pnevmatikah.

 2. Preverite hladilno tekočino v hladilnem sistemu

Preverite ali je v hladilnem sistemu še dovolj hladilne tekočine (antifriza) in njeno zmrzišče, to naj bo vsaj -250 C. Hladilno tekočino je v avtomobilu potrebno tudi redno menjati, saj se njena zaščita pred korozijo s časom izgubi.

 3. Akumulator pozimi povzroča voznikom največ težav

Nizke temperature upočasnijo kemijske reakcije v baterijskih celicah in s tem zmanjšujejo zmogljivost akumulatorja, ki pa mora ravno takrat delovati še bolj intenzivno. Pri običajnih zimskih temperaturah se zmogljivost akumulatorja zmanjša za 20%, če pa je le ta že starejši, so nizke temperature navadno zanj usodne.

 4. Tekočina za pranje stekel

Najbrž se nam je že vsem zgodilo, da je tekočine zmanjkalo ravno takrat, ko smo jo najbolj potrebovali. Preverite, da jo imate vedno dovolj in bodite pozorni, da v zimskem času uporabite zimsko tekočino za pranje stekel, ki pri nizkih temperaturah ne zmrzne, hkrati pa zaradi različnih aditivov ščiti tudi gumo brisalcev.

 5. Preverite stanje vaših brisalcev, gretja, filtrov

Brisalci se hitro obrabijo, zato je potrebno redno spremljati v kakšnem stanju so. Priporočljivo je preveriti tudi stanje filtrov, ki skrbijo za zrak v vašem avtomobilu, saj zima navadno sledi deževnim dnem, ki lahko navlažijo filtre in tako poslabšajo kvaliteto zraka, seveda pa ne smemo pozabiti niti na funkcije gretja in odmrzovanja, saj so na v tem letnem času prav tako ključne, da je naša vožnja udobna in tudi varna.

 6. Preverite zavore

Zavorni sistem je najpomembnejši na vašem avtomobilu, zato ga redno preverjajte skozi celo leto in ne le pozimi.

 7. Preverite olje in oljne filtre

To naj bo redno zamenjano, kot sledijo servisni intervali, vendar bodite pozorni, da v hladnih dneh, motorja ne priganjate v visoke vrtljaje, ne glede ali vozite dizla ali pa bencinarja, v motorju uporabljajte le olje s specifikacijami, kot jih predpisuje proizvajalec.

 8. Preverite svetila na vašem vozilu

Preverite ali vsa svetila na vašem vozilu delujejo, če je potrebno, zamenjajte žarnico. Le z delujočimi in pravilno usmerjenimi svetili boste poskrbeli za boljšo vidljivost in vidnost.

 9. Dodatni polnilec za telefon

Vedno je dobro imeti pri roki mobilni telefon s polno baterijo, vendar se lahko zgodi, da smo ravno tisti dan pozabili napolniti baterijo, zato je dobro imeti pri roki dodatni polnilec, tako bomo lahko vedno poklicali na pomoč, ko bomo to potrebovali.

10 . Raje več kot manj

V zimskem času je poleg zimske opreme, v avtomobilu, dobro imeti tudi lopato in pa manjšo vrečo peska, ki nam lahko pomaga pri speljevanju na zmrznjeni podlagi, nikar pa ne naložite v prtljažnik nekaj 10kg peska. Prav pridejo tudi tople rokavice in seveda snežne verige, če se odpravljamo v više ležeče kraje in to ne glede ali imamo na vozilu letne ali zimske pnevmatike.

 

Poskrbite za vaše vozilo in vašo varnosti! Bodite previdni in srečno vožnjo!