Sledite nam na Facebooku

Kako izberem pravo motorno olje?

Kako izberem pravo motorno olje?

Motorji z notranjim izgorevanjem, ki še vedno poganjajo večino vozil na naših cestah, potrebujejo za svoje delovanje motorno olje. Motorno olje s svojo strukturo omogoča mazanje gibljivih delov, tako zmanjšuje trenje in odvaja toploto, ki se ob tem sprošča, zato je pomembno da uporabljamo kakovostna motorna olja, ki skrbijo za minimalno obrabo teh delov motorja.

Danes na trgu obstaja izredno pestra ponudba motornih olj različnih kakovosti, različnih proizvajalcev za različne namene.

Podatek, ki nam pomaga oz. pove, katero motorno olje pravzaprav potrebujemo je njegova viskoznost ali SAE.

Viskoznost motornega olja je določena glede na to kako tekoče ali kako gosto je motorno olje.

Višja kot je vrednost SAE bolj gosto je olje, nižja vrednost predstavlja bolj tekoče motorno olje.

Faktor viskoznosti je najpomembnejša lastnost olja, ta pa se spreminja s temperaturo, zato viskoznost opisujemo z razredi.

0W, 5W, 10W, 15W, so olja, ki so primerna za nizke temperature. Črka W je oznaka za Winter, kar v slovenščini pomeni zimo.

Olja, primerna za uporabo v toplejšem času in višjih temperaturah so označena samo s številko (npr.40).

Danes na trgu najdemo motorna olja z oznakami 10W-40, 5W-30, 15w-40, kar pomeni, da so motorna olja primerna za uporabo tako pri nizkih temperaturah, kot tudi pri višjih.

Motorno olje mora biti namreč pri nizkih temperaturah dovolj tekoče in še vedno dovolj gosto pri zelo visokih temperaturah, da lahko opravlja svojo nalogo.

Katero motorno olje potrebujem za moje vozilo?

Oznako motornega olja primernega za vaše vozilo navadno najdete v servisni knjižnici ali v navodilih za uporabo. Vsak proizvajalec vozil ima za določen model vozila predpisano specifikacijo olja, ki je določena s kakovostnim standardom in vrednostjo viskoznosti.

V kolikor kupujete motorno olje v specializiranih trgovinah, vam bo do tega podatka pomagalo tudi prometno dovoljenje.

 

Pri nakupu motornega olja pa ne bodite pozorni le na viskoznost, prepričajte se tudi o kakovostnem razredu, vzemite si nekoliko več časa saj si s tem lahko prihranite marsikatero težavo in marsikateri evro.

Tags: olje 10w-40