Sledite nam na Facebooku

Zakaj potrebujemo AdBlue tekočino?

Zakaj potrebujemo AdBlue tekočino?

KAJ AdBlue SPLOH JE? IN ZAKAJ GA POTREBUJEMO?

Ste vedeli, da modra tekočina sploh ni modra in da je njeno pravo ime pravzaprav Diesel Exaust Fluid ali skrajšano DEF?

AdBlue je zaščitena blagovna znamka v lasti VDA (Verband der Automibilindustrie), njeno licenco pa uporabljajo podjetja v avtomobiliski in naftni industriji, več o tem si lahko preberete na njihovi spletni strani www.vda.de pod zavihom AdBlue, kjer imajo objavljen tudi seznam vseh, ki to licenco tudi uporabljajo.

EURO VI

Nova zakonodaja je septembra 2015 določila stroge zahteve za dizelske motorje, ki ustrezajo standardu Euro VI.

Proizvajalci so bili primorani znižati vsebnost dušikovih oksidov v izpustih njihovih avtomobilov, to so dosegli s procesom poimenovanim selektivna katalitična redukcija ali skrajšano SCR, da pa bi bil proces učinkovit je potrebno dodati raztopino sečnine, ki se kasneje spremeni v amonijak in ogljikov dioksid. Amonijak v samem procesu učinkovito veže dušikove okside, spojina pa razpade na vodo in dušik in tako pretvori več kot 90% dušikovih oksidov v izpuhu.

MODER POKROVČEK

Dandanes AdBlue že dodobra poznajo vsi lastniki novejših dizelskih avtomobilov, ki imajo poleg rezervoarja za gorivo še poseben rezervoar za tekočino AdBlue, ki lahko meri od 10 do 30 litrov. Dotakanje same tekočine je sila preprosto, saj jo lahko kupite v različni embalaži, v naši spletni trgovini motornaolja.net vam je na voljo v 5 in 10 litrski.

Pri dotakanju pa kljub priročni embalaži bodite pozorni, saj je sečnina korozivna, kar pomeni, da lahko, v kolikor se vam polije in tega ne opazite, poškoduje lak avtomobila.

Priporočamo, da uporabljate 5 ali 10 litrske embalaže s priloženo cevko, če pa se vam je tekočina vseeno polila, potem mesto politja dobro izperite z vodo.

NIKAMOR BREZ TEKOČINE AdBlue

Da je AdBlue pomembna tekočina, ve tudi potovalni računalnik vašega avtomobila, saj vas bo kar nekajkrat opozoril preden bo vaš rezervoar za AdBlue popolnoma prazen.

S praznim AdBlue rezervoarjem se vaš avtomobil namreč ne bo zagnal, saj katalizator SCR brez AdBlue-ja ne deluje, brez tega namreč ne dosega zakonsko predpisanih emisijskih standardov in kot tak ne sme delovati.

STE VEDELI?

-          Da more AdBlue tekočina ustrezati zahtevam standarda ISO 22241, ki je tudi zapisan na embalaži tekočine.

-          Da morate AdBlue hraniti v temnem prostoru, kjer naj bo temperatura od -100C pa do 300C

-          Da rezervoar za AdBlue vsebuje tudi grelnik, saj tekočina spremeni svoje agregatno stanje, iz tekočega v trdo, pri -110C

Pustite odgovor

* Ime:
* E-mail: (ni objavljeno)
   Spletna stran: (URL spletnega mesta z http://)
* Komentar:
Vpiši kodo