Sledite nam na Facebooku

ZNATE VOZITI V DEŽJU?

ZNATE VOZITI V DEŽJU?

Da se ravno v času dežja, nalivov in podobnih vremenskih razmerah zgodi veliko prometnih nezgod, ni nepričakovano in ne presenetljivo.

Marsikdaj nam je ravno v največjem nalivu žal, ker se nismo prej spomnili zamenjati metlic brisalcev, ki so roko na srce, že prejšnji teden med čiščenjem vetrobranskega stekla precej klavrno opravile svoje delo.

Pa še marsikaj drugega je potrebno opraviti, da je avtomobil pravilno vzdrževan, kar nam precej olajša vožnjo med neugodnimi vremenskimi razmerami, poudariti pa moramo, da ni samo vzdrževan avtomobil tisto, kar nas bo varno pripeljalo na cilj.

Ko je na deževen dan potrebno z vozilom na cesto, poskrbite, da imate brisalce, ki učinkovito očistijo vetrobransko steklo in pnevmatike, ki bodo nudile dober oprijem na cestišču, hkrati pa nudile dovolj dobro odvajanje vode.

Pomaga tudi delujoča klimatska naprava in čist filter kabine, ki bosta poskrbela, da se v notranjosti avtomobila ne bodo rosila stekla.

Nevarnost, ki nam preti med vožnjo, ko je na cestišču veliko vode, se imenuje aquaplanning. To je pojav, ko je količina vode prevelika in jo pnevmatika ne zmore več odvajati, zato pride do splavanja in avtomobil izgubi oprijem.

V tem primeru je najboljše kar lahko storite to, da ne zavijate, ne pospešujete in ne zavirate, saj zaviranje še povečuje vodni klin med pnevmatiko in cestiščem. In kaj sploh storiti? Pravzaprav ne morete storiti veliko, le to, da poskušate avtomobil krmariti čimbolj naravnost, vse drugo vas lahko spravi v še večjo nevarnost.

V slabem vremenu so zelo pomembne tudi delujoče luči, saj nas bodo ostali udeleženci v prometu tako lažje in hitreje opazili. Ste preverili ali imate rezervne žarnice v prtljažniku?

Ne glede na vreme pa je vedno potrebno ohranjati varnostno razdaljo, ker nikoli ne vemo, kaj nas lahko preseneti med vožnjo, med menjavo smeri vedno uporabljajte smernike ter hitrost vožnje prilagodite trenutnim razmeram na vozišču.

 

Kot vesten voznik pa nikoli in nikdar ne zaustavljajte svojega vozila pod podvozi ali v predorih, kljub nalivu ali toči. Takšno ravnanje namreč resno ogroža vašo varnosti in varnost drugih udeležencev prometa.

Pustite odgovor

* Ime:
* E-mail: (ni objavljeno)
   Spletna stran: (URL spletnega mesta z http://)
* Komentar:
Vpiši kodo